23 Aralık 2014 Salı

İrfan Can Kahveci

Sadece futbolun değil, kültürümüzün bir parçası ilkesizlik ve plansız anlayış. "Kervan yolda düzülür" mantığı. Gençlerbirliği bu kültürün dışına çıkmasıyla bir mucizeyi gerçekleştirmiştir. Gençlerbirliği bugüne kadar ismine ve tarihine tamamiyle uyan bir anlayışı ve çabayı göstermiştir. Gençliğin, değişmenin, yenilenmenin ve farklı düşünmenin tutarlı ve inatçı temsilcisidir.



3. ligte şampiyon olan Hacettepe'den Gençlerbirliğine 5 futbolcu geldi. Maalesef kırmızı siyahın ne olduğunu bilmeyen bazı kesimlerden "Transfer yapılmadı yine, kesin düşeriz" lafını yine duyduk. "Başarı" gibi bana göre bombok bir kelimenin büyüsüne fazlasıyla kapılmış, kaptırtılmış sığ bir düşünceydi bu. Takım kötü oynadığı veya öyle düşünüldüğü zamanlarda "çok kötüyüz, izlemeye gerek yok" gibi koşullu bir sevginin esiri olmak tabi ki sürpriz değil. Hakem adaletsizliğinin ve haksız maddi rekabetin olduğu ülke futbolumuzda "futbol var mı?" diye düşünmek yerine kötü futbol, iyi futbol tartışması yapan sığ kafanın, kör gözlerle bakan sözde büyük istanbul takımları sevdalıları zihniyetinden ne farkı var. İyi futbol bahane futbol sevilmiyor bu ülkede. Boktan istanbul takımları bile sevilmiyor. Birbirine bok atma seviliyor. Burak Aksağın dediği gibi bırakın başarı boktan kişisel gelişim kitaplarının konusu olarak kalsın. Zamanınız varken kaybetmenin tadını çıkarın.

İrfan Kahveci, bugün Gençlerbirliğini tanımlayan futbolcuların başını çekiyor. Attığı gollerin, yaptığı asistlerin, oynadığı futbolun, genel bakış açısını değiştireceğini beklemesem de doğruları tekrar etmenin zararı yok. Zararı olsa da doğruları söylemekten vazgeçmemeli. Geberseler bile... Bu yüzden şu ana kadar yazdığım adının geçtiği her paragrafı derleyip toparlamak istedim.


2014 - 2015 Sezonu Öncesi

"Hacettepeden gelen futbolcular Ahmet Oğuz, İrfan Can Kahveci, Halil İbrahim Pehlivan, Çağrı Bülbül, Berat Tosun oldu. Bu adamlardan en azından bir tanesi düzenli oynamalı ki Mustafa Kaplan'ın takımın başına geçmesinin bir anlamı olsun. Her ne kadar Artun'dan hiçbir beklentim olmasada kiralık gittiği Fethiyeden geri döndüğünü eklemek gerekir."

1. Hafta: Çaykur Rizespor 1 - 1 Gençlerbirliği (28.08.2014 - Cuma)

"89'da yapılan İrfan-Mervan değişikliği benim için hayal kırıklığı oldu. Çünkü Mustafa Kaplan'ın kulübeye aldığı 3 Hacettepeli futbolcudan en azından birinin fazla süre almasını beklemiştim. Onun dışında Antal'ın neden 18'de olmadığını merak ediyorum."

2. Hafta: Gençlerbirliği 1 - 2 Bursaspor (13.09.2014 - Cumartesi)

"Maç bu sefer Gençlerbirliği lehine döndü. Öne geçen Bursa önde basmayı bıraktı. 74'de nihayet beklediğim değişiklik gerçekleşti. İrfan, Nizamettin'in yerine oyuna girdi. Antal ortaya, İrfan sağa geçti. Oldukça teknik bir futbolcu İrfan. Başıboş dolaşan Nizamettin yerine çok daha önceden oyuna girmeliydi. (...). Son anlarda İrfan sahne aldı. Sağ tarafta topla buluştuktan sonra rakibini çok klas bilek hareketleriyle geçti ve topu içeriye gönderdi, Antal'ın kafası sonuç bulmadı. Bir sonraki pozisyonda yine topu yumuşak bir şekilde içeri kestikten sonra hakem olmayan bir faul düdüğü çaldı."

3. Hafta: Eskişehirspor 0 - 2 Gençlerbirliği (19.09.2014 - Cuma)

"Sahaya çıkacak kadroyu beklerken merak içindeydim. Mustafa Kaplan'ın ideal 11'inden 4 oyuncu değişmişti. Bu kesinlikle Cavcav'ın takımıydı. En uçta Berat, solda Stancu, sağda Antal, ortada İrfanla yepyeni bir hücum hattı vardı. Stoperde Ahmet Çalık'ın partneri Tosic, Tosic'in boşalttığı pozisyonda Uğur oynuyordu."

"...İlk yarıda daha çok görünen İrfan ikinci yarıda az sahne aldı ama topa yaklaşması bile çok estetikti. Tek top oynamasını bilen, çok zeki ve çok teknik. En önemlisi durarak oynamıyor ve hızlı hareket edebiliyor. Soğukkanlı ve doğru pas tercihleriyle şimdiden gözümde çok büyüyen İrfan'ı önümüzdeki haftalarda büyük bir keyifle takip edeceğim. İlk yarıdaki kaleye çektiği şut isabetliydi. Sert vurabildiği zaman uzaktan gollerini izleyebileceğimizin sinyallerini verdi. İkinci yarıda bir pozisyonda sol taraftan Deniz'e akıllıca pasını verdi. Ayağından çıkan topları takip ederseniz çok düzgün bir ayağı olduğunu farkedebilirsiniz."

4. Hafta: Gençlerbirliği 3 - 1 Balıkesirspor (28.09.2014 - Pazar)

"Muğdat'ın yakaladığı net pozisyon Dahlin'in başarılı kurtarışıyla sonuçlandı. Neyseki maçın devamında Gençlerbirliği yine Gosso farkıyla oyuna ağırlığını koymaya başladı. Sahada Stancu, İrfan, Berat uyum içinde ve kendine güvenerek oynuyordu. Stancu, sırtı dönük pas alma ve top kullanma ustalığıyla kanatta da çok etkili oynadı. İrfan'ın klası da bundan sonraki haftalar için ışık verdi."


5. Hafta: Sivasspor 1 - 0 Gençlerbirliği (04.10.2014 - Cumartesi)

"...Beratla İrfan yerine Nizamettin sahadaydı. Futbolcuların esas mevkisinde oynamasını ve deplasmanda oynamanın gerektirdiği daha defansif bir kurgu düşündü belki İrfan Buz ama bu düşünce tamamiyle dümdüz bir mantıktı. Berat gibi dinamik bir oyuncudan vazgeçmek başlı başına büyük bir yanlıştı. Nizamettin'i İrfan'a tercih etmek hoş görülebilir ama 90 dakika sahada kalması kabul edilebilecek gibi değildi."

"Doğa'nın yokluğunda Petrovic'in oynamasını yadırgamam ama İrfan'ı hiç kullanmaması çok yanlıştı. Nizamettin, Antal ve Deniz'in olduğu yeni takım rakip gel bana saldır demesine rağmen hiç bir şey yapamadı, yapamayacağı da belliydi. Bu mağlubiyet bana göre İrfan Buz'un takım kurgusunu bozması ve oyuna berbat müdahele etmesinin bir sonucuydu. Gelecek adına çok büyük bir endişe içinde olmama sebep oldu."

6. Hafta: Gençlerbirliği 0 - 0 Erciyespor (20.10.2014 - Pazartesi)

"...sahada boş gezen Guido veya  Nizamettin yerine İrfan'ı hiç kullanmamış ve yine çok kötü oyuncu değişiklikleri olmuş oldu."

8. Hafta: Gençlerbirliği 1 - 0 Başakşehir (01.11.2014 - Cumartesi)

"...Maçın sadece son 2, 3 dakikası ciddi ciddi gol atmaya gittiğimiz anlardı. Bu anlarda İrfan'ın çalımları ve Tomic'in pasları bizi öne doğru itti."

9. Hafta: Kasımpaşa 2 - 2 Gençlerbirliği (09.11.2014 - Pazar)

"Seyredemediğim ikinci yarıda 3 gol ve kaçan bol pozisyon olmuş. İrfan'ın güzel golünü gördüğümde çok mutlu oldum ama şaşırmadım. Beklentimi boşa çıkarmadı. Çünkü onun tekniği için bu klas gol bence normal. Gençlerbirliği böyle bir genç yetiştirdiği için gurur duymalı. Önümüzdeki yıllarda onun gollerini, asistlerini, akıllı ve estetik oyununu ve gelişimini takip edeceğim için şimdiden heyecanlanıyorum."

10. Hafta: Gençlerbirliği 2 - 2 Karabükspor (23.11.2014 - Pazar)

"...İrfan Buz'un Gosso'nun yokluğunu Tomiç, İrfan ikilisiyle doldurması ilginç ve bence çok güzel bir karardı."

"Doğa'nın yanında veya biraz önünde ağırlıklı olarak İrfan oynadı. İrfan bu bölgede de klasını gösterdi. Top saklama ve düzgün pas kullanma becerisinin yanında doğru pozisyon alıp defansif özelliğini sergilemesiyle bana göre kusursuz bir oyun çıkarmış oldu. Gerektiğinde vücudunu kullanıp ikili mücadelelerde rakipleri bozdu. Yanındaki arkadaşlarını çok iyi kullanıp yaptığı ikiye birlerle hücum başlangıçlarının kilit ismiydi."

"...Sandelyemde otururken rahattım ve hiçbir zaman kazanamayacağız gibi bir endişeye girmedim. Nitekim ilk yarının son dakikasında İrfan'ın topu çok iyi kontrol edip, saklayıp, rakibine çalım atıp topu Koçer'in önüne yuvarlaması golden bile daha keyifliydi. Koçer'in ikinci asisti de ilki kadar güzeldi."

11. Hafta: Trabzonspor 4 - 1 Gençlerbirliği (01.12.2014 - Pazartesi)

"Attığımız tek golde İrfan'ın milimetrik pasını Mervan temiz bir vuruşla asiste dönüştürdü. Pas o kadar düzgündü ki o golü kaçırmak İrfan'a küfür etmekten daha kötü bir iş olurdu. Golden sonra Mervan İrfan'a sarılıp öperek ona hediyesinin karşılığını vermiş oldu."

12. Hafta: Gençlerbirliği 2 - 0 Gaziantepspor (06.12.2014 - Cumartesi)

"İrfan süper ligi daha iyi tanımaya başlıyor gibi ve her geçen hafta daha diri gözüküyor. Pozisyon bilgisi ve oyun zekası ona oyunun savunma tarafında da  yardım ediyor. Tekniğinden bahsetmeye hiç gerek yok. Attığı gol, topla çok rahat oynaması, herşey çok güzel."

"Stancu'nun kafayla İrfan'ın önüne bıraktığı topu İrfan sol ayağının dışıyla topu kalecinin üstünden aşırarak sol direğe ve yere çok yakın olan filelere astı. Tekrar tekrar izleyin. Sigara yakın, çay koyun veya ne seviyorsanız. Kahve için, rakı doldurun, bira için, şarap koyun. Gece uykuya dalmadan önce bu golü kafanızda canlandırın."


Türkiye Kupası Gruplar - 1. Maç: Cizrespor 1 - 2 Gençlerbirliği (09.12.2014 - Salı)

"Sıradan denilebilecek gollerde yine İrfan'ın isabetli pasları dikkat çekti."

"Artun soğukkanlı bir futbolcu ve İrfan'ın tam defansın arasına attığı topu takip etti. Rahat bir pozisyon olsa da isabetli kafa vuruşuydu."

13. Hafta: Akhisar Belediye Gençlik 1 - 1 Gençlerbirliği (13.12.2014 - Cumartesi)

"Golden sonra bir tek pozisyona bile giremediğimiz maçta ben "maç bitti, kaybettik" dedim ama İrfan'ı unutmuştum. İrfan yoktan bir pozisyon yarattı. Pas arası yaptıktan sonra topu hemen en yakınındaki Berat'a attı öne doğu fırlayıp tekrar topu aldı. Rakibine çalım attı ve soldan içeri giren Stancu'nun önüne topu bıraktı. İrfan'ı övmek artık bana sıradan geliyor."

14. Hafta: Gençlerbirliği 5 - 0 Konyaspor (20.12.2014 - Cumartesi)

"Sadece sonuca bakmayın. Sonuçtan çok daha öte bir maçtı. Sahadaki 11'deki 5 yabancı hariç tüm futbolcular Gençlerbirliği altyapısından yetişti. Sonradan oyuna giren Artunla, Berat'ı da eklersek 7 futbolcu olur. Maçın yıldızı 19 yaşındaki İrfan geçen sene 3. ligte yani 4. seviye ligde oynadı. Bugünleri kim hayal edebilirdi? Ülkemiz topraklarındaki hayalgücü fakirliğini gözönüne alırsak bu gerçeğin yok sayılacağını biliyorum. Dünyada bunu kim hayal ederdi? Bunu soruyorum. Belki berbat bir insanlığın içine yeni giren bir yavru bunu düşünebilir."

"...Özellikle Guido oyuna girdikten sonra Gosso'nun esas mevkisine geçmesiyle tıkır tıkır pas yapan, rakibi hallaç pamuğu gibi atan İrfanlı, Halil İbolu 3. lig kökenli adına ve tarihine birebir uyan bir takım vardı."

"İrfan'ın baskısında Hleb, Guidoya çok güzel bir pas verdi. Guido hediyeyi karşılıksız bırakmadı."

"Tomiç çıktıktan sonra duran topların başına İrfan geçti. Maçtan sonra İrfan "Aslında kötü bir ortaydı. Ahmet kafayı vurdu. Allah işte..." dedi. Bana kötü bir orta gibi gelmedi ama İrfan için kötü olabilir tabi. Onun kadar zeki ve teknik biri gibi düşünebilir misiniz? Bu gol anlatılmaz. Oturun izleyin."

"5. gol Artun'un ilk süper lig golüydü. Kontra atakta 3'e 2 yakaladık. İrfan Artun'un önüne bıraktı. Artun yerden vurdu. 5 - 0."











 

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder